Fille Torfs

Theofiel Torfs wordt 100 (4 augustus 1993)

 

Decennialang was Theofiel Torfs een publieke figuur in Begijnendijk. Bij veel mensen was hij beter gekend als Fille van Doreke. Theofiel werd op 4 augustus 1893 in Aarschot geboren als tweede zoon van Doreke Torfs en Fien Rens. Na enkele jaren verhuisde het gezin naar Begijnendijk, waar ze eerst in de Sint-Luciastraat en nadien op de Hoeve woonden. Nog later verhuisden ze naar het dorp.

De ouders van Fille waren landbouwers en vanaf zijn 12de werd Fille mee in de boerderij ingeschakeld. Niet veel later maakte hij kennis met twee hobby’s, die hij de rest van zijn leven met grote passie zou blijven beoefenen: de imkerij en het duiven melken.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Fille net als duizenden andere jonge mannen opgeroepen om het vaderland te verdedigen. Fille werd afgekeurd omwille van zijn slechte benen. Gezien het verdere verloop van de oorlog en de enorme slachtingen die de oorlog onder de mannen van zijn generatie zou aanrichten, was dit een geluk bij een ongeluk. Op 30-jarige leeftijd kruiste cupido zijn levenspad. Vijf jaar later trouwde hij met Louise Van Goethem. Ze kregen samen één dochter, Simonne.

In zijn rijk gevulde carrière oefende Fille verschillende beroepen uit. Naast landbouwer was hij onder andere grafmaker, assistent van een landmeter, boswachter, kippenkweker, sigarenroller en dokwerker. Fille stond gekend als een goedgezind mens die altijd een glimlach op de lippen had en nooit voor een grapje verlegen zat. In 1958 ging hij op pensioen en kon hij zich ten volle richten op zijn hobby’s. Niemand kon toen bevroeden dat hij dat nog meer dan 35 jaar zou kunnen doen en dat in een uitstekende conditie.

Fille was lid van de Sint-Ambrosiusgilde van Baal en in Begijnendijk en omstreken was hij gekend als een getalenteerd imker die de oude technieken nog kende en zijn eigen korven maakte. Als volleerd entertainer pakte hij op tentoonstellingen en bijeenkomsten graag uit met een ‘bijenbaard’. Hij zette dan een koningin op zijn kin en wachtte geduldig tot de bijen rond de koningin kwamen zitten tot het leek alsof hij een levende baard had.

Fille bleef tot op hoge leeftijd actief in het Begijnendijkse verenigingsleven. Hij was ondervoorzitter van de gepensioneerden en toen hij de 95 al gepasseerd was, ging hij nog steeds rond met de offerandeschaal in de kerk.

Naar aanleiding van de 100-jarige verjaardag van Fille werd onder deskundige leiding van feestcomité het Rollend Ei een heuse stoet uitgewerkt die het leven van Fille uitbeeldde. Meer dan 20 Begijnendijkse en Betekomse verenigingen sloegen de handen in elkaar voor een prachtig schouwspel. Op 1 augustus 1993 ging de stoet uit met in de hoofdrol een trotse Fille en Lewis.

 Filmavond Fille Torfs 100 jaar 

Het Gemeentelijk Archief- en Documentatiecentrum van Begijnendijk (GA&DC) organiseert op zaterdag 16 november 2019 een filmavond waarin het leven van Fille en de stoet voor zijn honderd jaar centraal staan.

Voor de pauze wordt het boeiende leven van Fille toegelicht aan de hand van interviews en historisch beeldmateriaal. Na de pauze komt de indrukwekkende stoet terug tot leven aan de hand van de kleurrijke film die op 1 augustus 1993 gemaakt werd.

Iedereen is welkom op deze fijne activiteit die volledig gratis is. Zeker voor de mensen die bij de organisatie van de stoet betrokken waren, zal het een blij weerzien zijn.

De filmavond vindt plaats in de refter van de gemeentelijke basisschool De Puzzel en start om 20.00 uur.

Contact en info:

  • 16 november 2019
  • basisschool De Puzzel, De Bruynlaan 19, 3130 Begijnendijk
  • Start: 20.00 uur